2011. április 22., péntek

Krumpli saláta ahogy anyukám csinálja és ahogy a nagy lányom szereti

Nálunk (és ez alatt nem csak a mi családunkra gondolok) minden ünnep elmaradhatatlan része a francia saláta. Ez készül a hidegtál mellé karácsonykor, szilveszterkor, szülinapokra, névnapokra, esküvőkre, keresztelőkre, vagyis mindenféle bulira. A változatosság kedvéért anyuka néha, (vagyis elég gyakran, mivel én imádom) rakott majonézes krumplisalátát is készített.
A kicsi lányom nem volt oda ezekért a salátákért, de valamikor tavaly megkóstolta a krumplisalátámat és azóta elmaradhatatlan kedvenc az ünnepi asztalon. Nem is kell más. Így nem kérdés, hogy most is lesz húsvétra. Nem is bánom, mert csak 4 hozzávaló kell, és mint már említettem én is imádom. Nem éppen diétás kaja és fogyózóknak sem a legajánlatosabb a sok majonéz miatt. De néha nem árt egy kis félrelépés.
Csak szombaton reggel akarom elkészíteni, ezért egyenlőre nincs fénykép. Ha kész van, jön a kép is.
Még üres, de nemsokára...
Tehát a recept:
A hozzávalókat én nem szoktam méricskélni. A képen látható üvegtálba kb. 10 közepes krumpli 13-14 tojás, 1 fej vöröshagyma és kb. 500 gr. majonéz kell. Azért nem probléma a pontos adag mert az ember addig pakolássza amíg a hozzávalók tartanak. De a lényeg, hogy 3-4 tojással több kell mint krumpli.
Először a tojást és a krumplit héjában megfőzöm, majd hagyom kihűlni. Megpucolom a tojást, ezt kilehet adni nagyobb gyerkőcöknek, jól el vannak vele és még büszkék is, hogy segítettek. Természetesen megpucolom a krumplit is és mindkettőt tojásvágóval szép egyenletes karikára vágom. A hagymát is meg kell pucolni és azt is szépen karikára vágni.
És most jön a lényeg fogom a tálat, valami csini kell amiben tálalni is lehet, és ebbe rakom a rétegeket. Először egy sor krumpli, megsózom, majonézt kenek rá, nem muszáj vele spórolni, de ez ízlés dolga. Következő réteg a tojás, majd jön a hagyma ezt is meg kell sózni. Az 1 darab hagyma rétegenként csak elszórva elég, nem fed teljesen, ha valaki szereti, lehet tenni bele többet is, de nekem ennyi vált be. És így megy végig: krumpli, majonéz, tojás, hagyma. Fontos minden réteget sózni. Krumplival kell befejezni és szépen elkenni rajta a majonézt. Lehet díszíteni is de csak így simán is jól néz ki. Ha kész van nem árt ha áll pár órát a hűtőben, hogy finoman összeérjen.
Ennyi!
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése